Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szilvás-mogyorós morzsasüti

Anita
2023. 11. 05. 09:46:58
Szilvás-mogyorós morzsasüti

A szilvás morzsasüti avagy crumble egy gyorsan összeállítható desszert, amely nem igényel pepecselést, cserébe 1 óra alatt elkészül! A titkos hozzávaló pedig a „Fűszeres lány” mézeskalács fűszerkeveréke. Tojásmentes; édesítővel készítve pedig cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. Mutatom is a receptet!

Hozzávalók:

  • 750 gr magozott szilva (én fagyasztottat használtam)
  • Kezeletlen citrom reszelt héja ízlés szerint
  • Mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint (kb 1 csapott kávéskanálnyi)
  • 1,5 ek étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor

 

  • 170 gr teljes kiőrlésű és 80 gr fehérliszt
  • 80 gr barna cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
  • 1 csipet só
  • kb 40 gr földimogyoró
  • 150 gr sótlan vaj (én Lurpak vajat használtam)

 

Elkészítés:

A szilvához hozzákeverjük a keményítőt vagy a pudingport (javaslom a hagyományos, kék Dr. Oetkert, mert az csak keményítőt és vaníliaaromát tartalmaz), ízesítjük citromhéjjal és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Ha szükséges, édesítheted is (én nem édesítettem, mert a szilva önmagában elég édes volt). Ezt egy 26 cm átmérőjű piteformába simítottam.

A morzsás réteghez a kétféle liszthez hozzámorzsoltam a vajat, majd beledolgoztam a cukrot (édesítőt), a sót és a zúzott földimogyorót. Ezt a keveréket szétterítjük a szilvarétegen és 160-170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük; kb 40-45 perc alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, de még melegen tálalhatjuk.

Igazi ízkavalkád, hiszen a fűszerkeverékben a fahéj mellett csillagánizs, gyömbér, szegfűszeg, kardamom és szerecsendió is megtalálható.

Tartalomhoz tartozó címkék: mézeskalács fűszerkeverék

Keresés