Szilvás-mogyorós morzsasüti
A szilvás morzsasüti avagy crumble egy gyorsan összeállítható desszert, amely nem igényel pepecselést, cserébe 1 óra alatt elkészül! A titkos hozzávaló pedig a „Fűszeres lány” mézeskalács fűszerkeveréke. Tojásmentes; édesítővel készítve pedig cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. Mutatom is a receptet!
Hozzávalók:
- 750 gr magozott szilva (én fagyasztottat használtam)
- Kezeletlen citrom reszelt héja ízlés szerint
- Mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint (kb 1 csapott kávéskanálnyi)
- 1,5 ek étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
- 170 gr teljes kiőrlésű és 80 gr fehérliszt
- 80 gr barna cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
- 1 csipet só
- kb 40 gr földimogyoró
- 150 gr sótlan vaj (én Lurpak vajat használtam)
Elkészítés:
A szilvához hozzákeverjük a keményítőt vagy a pudingport (javaslom a hagyományos, kék Dr. Oetkert, mert az csak keményítőt és vaníliaaromát tartalmaz), ízesítjük citromhéjjal és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Ha szükséges, édesítheted is (én nem édesítettem, mert a szilva önmagában elég édes volt). Ezt egy 26 cm átmérőjű piteformába simítottam.
A morzsás réteghez a kétféle liszthez hozzámorzsoltam a vajat, majd beledolgoztam a cukrot (édesítőt), a sót és a zúzott földimogyorót. Ezt a keveréket szétterítjük a szilvarétegen és 160-170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük; kb 40-45 perc alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, de még melegen tálalhatjuk.
Igazi ízkavalkád, hiszen a fűszerkeverékben a fahéj mellett csillagánizs, gyömbér, szegfűszeg, kardamom és szerecsendió is megtalálható.