Cukkinibrownie "hamis fagyival"
Egy pofonegyszerű recept egészséges hozzávalókkal tűzdelve! Készítsd el Te is ezt a pihe-puha cukormentes sütit, melyet egy joghurtos "hamis" fagyi tesz tökéletessé!
A süti alapját a cukkini képezi, mely semleges ízvilágával remekül illik a desszertekhez is. Talán elsőre kicsit furcsán hangzik, de egy próbát mindenképp megér. Egy egészséges sütisütő workshop keretein belül 8-12 éves gyerekekkel is elkészítettük....a cukkini szó hallatán elkerekedett szempárok néztek rám vissza, de 1 óra múlva a kész sütire csak a megmaradt morzsák emlékeztettek. Tehát érdemes akár a kicsiket is bevonni az elkészítésbe, hiszen sütni, alkotni szuper buli!
HOZZÁVALÓK:
A browniehoz:
- 1 db közepes méretű cukkini
- 1 tojás
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 50 gr teljes kiőrlésű liszt
- 5 gr sütőpor
- 3-4 tk vaníliás kesudiókrém (a recept végén találod meg a linkjét)
- 1 ek cukormentes almapüré (elhagyható)
A "hamis" fagyihoz:
- 100-150 gr gyümölcs (én mirelit erdei gyümölcsmixet választottam)
- 1-2 ek görög joghurt
- étcsoki
- pici víz
- liofilizált gyümölcs (elhagyható; de a recept végén megtalálod a linkjét)
Kezdjük a fagyikorong elkészítésével, hiszen fagyasztani kell; míg a süti készül, addig ez is megdermed. Ha mirelit gyümölcsöt használunk, akkor olvasszuk fel és öntsük le a levét. Keverjük össze a görög joghurttal (ha szükséges, édesítsük) és sütőpapíros tálcára kanál segítségével halmozzunk kis korongokat. Ezután tegyük a fagyasztóba. Természetesen például kókusz "joghurt"-tal is elkészíthető, így a tejfehérje- és laktózmentes étrendbe is beilleszthető.
Most jöhet a süti elkészítése. A cukkinit alaposan mossuk meg és vágjuk le a végeit, majd nagylyukú reszelőn reszeljük le. A levét nem kell kinyomkodni. Ehhez adjuk hozzá a többi hozzávalót (ebben az esetben is a szükséges mértékben édesíthetjük) és kézi habverő segítségével keverjük el alaposan, hogy egy egynemű masszát kapjunk. Sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába öntjük és előmelegített sütőben (kb 170 °C-on) megsütjük.
Míg a brownie a sütőben van, addig gőz fölött olvasszunk fel pár kocka étcsokit és hígítsuk egy kis vízzel. Mártsuk bele a joghurtos-gyümölcsös fagyikorongokat, majd a tálcára visszatéve díszítsük egy kis liofilizált gyümölccsel és ismét mehet a fagyasztóba kb 15 percre.
Amikor a brownie elkészült, húzzuk le róla a sütőpapírt és még melegen vágjuk fel (akár háromszögekre, mint a képen, de kockázhatjuk is). Forrón, a fagyival tálaljuk.
Vaníliás kesudiókrém:
Piros bogyós liofilizált gyümölcsök: